Από τον Δημήτρη Πέτσιο Msc, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Dimitris Petsios Δημητρης Πέτσιος κλινικος διαιτολόγος

Για τον Κ.Ν. το πρώτο «ταρακούνημα» ήρθε το 2011 και ουσιαστικά στα 37 του χρόνια όπου με τις γενικές εξετάσεις αίματος που μόλις είχε κάνει επισκέφτηκε πρώτα τον καρδιολόγο του, στο Μαρούσι. Όντας παχύσαρκος –στα 109 κιλά-, διάφορoι δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη (220), τα τριγλυκερίδια (160) η «κακή χοληστερίνη» (153) και άλλα έπαιρναν κι αυτά την ανιούσα:

«Πάντα ήμουν ‘πιο βαρύς’, πιο γεμάτος από παιδί, ενώ η αλήθεια είναι πως ήμουν 117 κιλά αλλά έχασα κάποια μόνος μου, μετά και από τα ‘μαντάτα’ των εξετάσεων. Δεν με θυμάμαι πάντως ποτέ κάτω απο 90 κιλά» μου είπε κατά τη διάρκεια λήψης του ιστορικού του.

Τα αποτέλεσματα των μετρήσεων μας, ήταν ανάλογα:

Το Φεβρουάριο του 2011, στην πρώτη μέτρηση ο Κ.Ν. είχε 39,3% λίπος επί του συνολικού βάρους του, ένα ποσοστό δηλαδή που αντιστοιχούσε σε 42 κιλά λίπους στο σώμα του. Θυμάμαι που σοκαρίστηκε όταν συζητήσαμε τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία του.

«Εκτός ότι δυσκολεύομαι πολύ στη δουλειά μου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κουβάλημα φορτίων, νιώθω ότι δεν κοιμάμαι καλά, ξυπνάω κουρασμένος ενώ παράλληλα,  φοβάμαι και για το μέλλον, πρέπει να μεγαλώσω τα παιδιά μου» μου είπε έκπληκτος αλλά και φοβισμένος από όλα αυτά.

Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε και το ισχυρότερο όπλο και κίνητρο που μπορεί κανείς να έχει -και περίμενα να ακούσω-: Όχι ο φόβος και το άγχος για την παρούσα κατάσταση, αλλά η προσδοκία για την αλλαγή και η πίστη στις δυνάμεις του, η ψυχική δύναμη που θα αλλάζε και το μέλλον του.

«Ξέρεις, όταν βγαίνουμε από τα όρια όπου έχουμε βολευτεί, διορθώνουμε και τις αδυναμίες μας και τελικά γινόμαστε κάποιοι άλλοι, βελτιωνόμαστε. Αυτός είναι ένας δρόμος μακρύς, που θα τον διαβούμε μαζί» του εξήγησα και έτσι έγινε.

Ξεκινήσαμε με την εκπαίδευση στα ισοδύναμα των τροφών, τους συνδυασμούς και τη μεριδοποίηση στα γεύματα. Αυτό δεν έγινε με διαιτολόγιο αλλά αλλάζοντας τις υπάρχουσες συνήθειες του Κ.Ν. μέσω της καταγραφής ημερολογίου διατροφής.

Και τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που ήδη από τις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους είχαμε φτάσει τα 91 κιλά και στο εκπληκτικό 30,9% λίπος επί του συνολικού βάρους, δηλαδή σε 28 κιλά λίπους πλέον, στο σώμα του. Με λίγα λόγια είχαμε χάσει 14 κιλά λίπους στα 18 κιλά βάρους.

«Είναι φοβερό, δεν πεινάω, δεν στερούμαι, τρώω από όλα, ακολουθώ στα τραπέζια αλλά…δεν κάνω δίαιτα! Δεν το πιστεύω σε τι βαθμό δουλεύει αυτό το σύστημα!» μου είχε αναφέρει μερικές μέρες πριν τη μέτρηση.

Βέβαια, ο Κ.Ν. ήταν υπόδειγμα «μαθητού» όπου ρούφαγε όλες τις πληροφορίες σε κάθε συνεδρία και εκπαίδευση και τις πέρναγε ατόφιες στο ημερολόγιο του: Είχε ήδη μάθει να κάνει τα μικρά συχνά γεύματα, να συνδυάζει σωστά τις τροφές και τις μερίδες αλλά κυρίως ήταν άριστος στο να βαθμολογεί πλέον ορθά πότε και πόσο πεινάει, πόσο χρειάζεται να τρώει, να τρώει σιγά σιγά και να μην είναι λαίμαργος, να μην τρώει από άγχος και άλλα συναισθήματα, να εφαρμόζει τις συμπεριφορές κοινωνικού φαγητού κ.ά.

«Οπότε, για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτόν τον ρυθμό απώλειας λίπους, θα πρέπει να εστιάσουμε και σε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα -που ήδη έχεις βελτιώσει- και να τον ενισχύσουμε. Είναι η ώρα του βλέπεις, αφού ήδη είσαι πιο ελαφρύς, πιο ευκίνητος και η αντοχή σου, ο ύπνος και η ενέργεια σου είναι πια σε υψηλά επίπεδα. Ήρθε η ώρα να αυξήσουμε…»

«Το περπάτημα!» ολοκλήρωσε ο Κ.Ν.

Μέχρι τότε ο Κ.Ν. ήδη είχε γίνει πιο δραστήριος –και αυτό με σύστημα- αφού φρόντιζε να ακολουθεί τις συμβουλές και να κατεβαίνει από το λεωφορείο μια στάση πριν τον προορισμό του για τη δουλειά, να κάνει 1 τετράγωνο στη γειτονιά μόλις άφηνε τα παιδιά στο σχολικό και άλλα καθημερινά «τρικ» που είχαν συμβάλλει πολύ στη μεταμόρφωση του, χωρίς να τον πιέζουν ή να τον βγάζουν εκτός προγράμματος.

Κ.Ν.: «Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει το περπάτημα, καθαρίζει το μυαλό μου, με αναζωογονεί και μου βελτιώνει τη διάθεση για την υπόλοιπη ημέρα… σκέφτομαι μάλιστα να κάνω και μεγαλύτερες αποστάσεις… νομίζω ότι μπορώ.»

Δ.Π.: «Ωραία, όμως ο στόχος δεν είναι να ξημεροβραδιάζεσαι στους δρόμους αλλά να καλύπτεις μεγαλύτερη απόσταση σε συντομότερο χρονικό διάστημα σιγα-σιγά. Μεταξύ άλλων θα αυξήσεις πολύ την κινητοποίηση και καύση του λίπους».

«Δηλαδή τι, να τρέχω;» με ρώτησε όλος απορία.

«Σε πρώτη φάση, μπορείς να κάνεις γοργό βάδειν, ακόμα και λίγο τζόκινγκ ξέρεις, είσαι έτοιμος… Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή σου για να το υποστηρίξουμε»

Όπως και έγινε: Ο Κ.Ν. στον ίδιο χρόνο (δεν μπορούσε να αργεί στη δουλειά του) κάλυπτε ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις και έφτασε σε σημείο που το λεωφορείο το έπαιρνε μόνο αν βιαζόταν πολύ…

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη λάμψη στο πρόσωπο του όταν τον Νοέμβριο πάλι του 2011 μου έφερε το πρώτο μετάλλιο από αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, ένα απλό μετάλλιο που δίνουν στο κοινό κατά τον τερματισμό.

«Τα κατάφερα, κοίτα! Δεν το πιστεύω! Έκανα και χρόνο!»

Ο Κ.Ν ήταν ήδη στα 77 κιλά, με 22% σωματικό λίπος, δηλαδή 17 κιλά λίπους. Είχε καταφέρει να χάσει συνολικά 25 κιλά λίπους από 30 κιλά βάρους, ένα αποτέλεσμα -το λιγότερο θα έλεγε κανείς- εξαιρετικό.

Τι ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό; Τον Μάρτιο του 2012, στην επανεξέταση στον καρδιολόγο του, αυτός… δεν τον αναγνώρισε! Και τον ίδιο αλλά και τα απότελέσματα των νέων εξετάσεων που ήταν πλέον… μικρού παιδιού!

«Δημήτρη, δεν θα το πιστέψεις! Δεν καταλαβαινε ποιος είμαι, έψαχνε στο αρχειο και δεν με αναγνώριζε και αφού το κατάλαβε, δεν το πίστευε, χαχα!»

Με τον Κ.Ν. ακόμα μιλάμε τηλεφωνικά και νιώθουμε την ίδια ευγνωμοσύνη για όλες τις επιτυχίες του ενώ αποτελεί και παράδειγμα δύναμης και θέλησης και για άλλους που προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε στον ίδιο «λυτρωτικό» δρόμο.

O Δημήτρης Πέτσιος, MSc, είναι κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος από το 2003, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με διετές μεταπτυχιακό στην Διατροφή και Άθληση. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2008 στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 235). Εξειδικεύεται στην τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, στην κλινική διατροφή, τη διατροφική υποστήριξη αθλητών, εγκυμοσύνης – θηλασμού κ.α.

Πατήστε εδώ για ένα σύντομο βιογραφικό