Έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα των ω-3 λιπαρών (HDA και EPA) οξέων στο πλάσμα του αίματος κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο EBioMedicine, υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων μακρών αλυσίδων λιπαρών οξέων, πιο συγκεκριμένα του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) μπορούν να αποδειχθούν ως ένας ισχυρός παράγοντας για πρόωρες γέννες.

Πρόωρη γέννα είναι η κύρια αιτία νεογνικού θανάτου, η οποία συνδέεται με μια σειρά από θέματα υγείας κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών ελλείψεων και των καρδιομεταβολικών προβλημάτων.

Η ομάδα, που είχε ως αρχηγό την Sjurbur Olsen από την σχολή του Χάρβαρντ Chan και Statens Serum institute στην Κοπεγχαγη, παρατήρησε ότι εδώ και δεκαετίες έχει προταθεί ότι υψηλότερη πρόσληψη των ω 3 λιπαρών (DHA) και (EPA), μπορεί να μειώσει το ρίσκο για μία για πρόωρο τοκετό. Ενώ και άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει αυτήν την θεωρία, εντούτοις τα ευρήματά τους ήταν ασυνεπή.

Η καινούργια μελέτη είναι η πρώτη μελέτη, που εξετάζει αν η χαμηλή συγκέντρωση μακράς αλυσίδας ω-3 λιπαρών οξέων στην αρχή και στην μέση της εγκυμοσύνης συνδέεται με υψηλότερο ρίσκο για πρόωρο τοκετό.

«Τα ευρήματά μας σχετικά με μια ισχυρή σχέση μεταξύ της τελικής συγκέντρωσης του πλάσματος από EPA και DHA στην εγκυμοσύνη, αλλά και τα ρίσκα για πρόωρο τοκετό δείχνει ότι τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο σώμα εμπλέκονται στη φυσιολογική διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρη γέννα» είπαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα ακόμα υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις του πλάσματος του EPA και DHA κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση πρόωρης γέννας για τις γυναίκες.

«Ενώ μπορεί οι έγκυες να ακούν μηνύματα με σκοπό να αποφύγουν την κατανάλωση των ψαριών λόγω της πιθανής ύπαρξης ψευδαργύρου, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την σημαντικότητα τους, για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης από την μακρά αλυσίδα των ω-3 λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη» είπε ο Όλσεν.

Δεδομένα Δανίας

Η Όλσεν και η ομάδα της εξέτασαν τα δεδομένα από την εθνική ομάδα γεννήσεων της Δανίας, μία εθνική μελέτη που ακολουθεί 96.000 παιδιά στην Δανία μέσω ερωτηματολογίων και συνδέσμων μητρώου.

Μία μελέτη ελεγχόμενης περίπτωσης ανέλυσαν δείγματα αίματος από 376 γυναίκες που γέννησαν πολύ πρόωρα (πριν την 34 εβδομάδα της εγκυμοσύνης) μεταξύ του 1996 και 2003 και 348 γυναίκες που γέννησαν στον 9ο μήνα. Όλες οι γυναίκες είχαν δώσει δείγματα αίματος κατά την διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου εγκυμοσύνης.

Η ανάλυση των δειγμάτων του αίματος, έδειξε ότι οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα EPA+DHA (με επίπεδα του EPA+DHA στο 1,6% ή λιγότερο) είχαν 10 φορές μεγαλύτερο ρίσκο για πρόωρη γέννα συγκρινόμενα με γυναίκες στα τρία υψηλότερα γκρουπ (με επίπεδα EPA+HAD στο 1,8 ή υψηλότερα).

Όταν η ομάδα διαχώρισε τα δεδομένα ακόμη περισσότερο και κοίταξε μόνο τις γυναίκες οι οποίες βρισκόντουσαν για πολύ καιρό στο χαμηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης του EPA και DHA στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο ταυτόχρονα, η ομάδα βρήκε ότι αυτές οι γυναίκες συσχετιζόντουσαν με 48 φορές περισσότερο ρίσκο για πρόωρη γέννα σε σύγκριση με αυτές στα υψηλότερα γκρουπ.

Επιπτώσεις

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι για έγκυες γυναίκες με χαμηλού επιπέδου EPA+DHA, το να τρώνε περισσότερο ψάρι ή να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυέλαιου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

«Η πρώιμη πρόωρη γέννηση έχει τεράστια κόστη στην υγεία, στην οικονομία καθώς και συναισθηματικό κόστος» είπε ο συγγραφέας της μελέτης Andrew Thorne-Lyman. «Τα ευρήματά μας είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των περισσοτέρων τυχαίων δοκιμών με συμπληρώματα  ωμέγα-3 λιπαρων οξέων μακράς αλυσίδας κατά την εγκυμοσύνη και υποστηρίζουν την σημασία της εξασφάλισης επαρκούς πρόσληψης αυτών των θρεπτικών ουσιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε μέσω της κατανάλωσης ψαριών είτε μέσω συμπληρωμάτων, για την πρόληψη πρόωρου τοκετού.

«Η επέκταση της εγκυμοσύνης ακόμα και για λίγες μέρες μπορεί να έχει σημαντική κλινική αξία στα έμβρυα που κινδυνεύουν να γεννηθούν πριν τις 34 εβδομάδες», σημείωσε η ομάδα.

Ωστόσο, η ομάδα προειδοποίησε ότι ευρείες γενικεύσεις σχετικά με τα ευρήματα πρέπει να είναι περιορισμένες, λόγω του γεγονότος ότι διεξήχθησαν στη Δανία, όπου τα ποσοστά πρόωρων τοκετων είναι χαμηλά.

Ως εκ τούτου, η μελέτη πρέπει να αναπαραχθεί σε άλλους πληθυσμούς, πρόσθεσαν.

«Μια επίδραση αυτού του μεγέθους είναι σπάνια, αλλά η ακρίβεια της εκτίμησης είναι μεγάλη, γεγονός που υποστηρίζει την αξιοπιστία αυτών των ευρημάτων», σχολίασε ο συγγραφέας Jeremy Furtado, ανώτερος ερευνητής στο Harvard Chan School. «Θα είναι σημαντικό να αναπαραχθούν αυτά τα ευρήματα σε άλλους πληθυσμούς, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σίγουρα υποδεικνύουν ότι η αξιολόγηση της κατάστασης της συγκέντρωσης σε ω λιπαρά του αίματος στις γυναίκες δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, με σκοπό να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου των γυναικών.

Μετάφραση-Επιμέλεια: 

Θωμάς Τσαντίλας

ΠΗΓΗ:

HTTPS://WWW.NUTRAINGREDIENTS.COM/ARTICLE/2018/08/07/LOW-DHA-AND-EPA-A-STRONG-RISK-FACTOR-FOR-PRETERM-BIRTH-DANISH-DATA