Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ερευνών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των διαταραχών που σχετίζονται με τη ψυχολογία, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου και του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει αλλοιώσεις στη συμπεριφορά.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μειώνουν την αντίδραση στρες. Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες της APC Microbiome Ireland στο University College Cork και το Teagasc Food Research Center διαπίστωσαν ότι υπήρξαν μειωμένα επίπεδα στρες και συμπεριφοράς άγχους όταν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας εισήχθησαν στο έντερο. Τα βακτήρια στο έντερο παράγουν φυσικά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή θρέψης για τα κύτταρα του εντέρου.

Επίσης, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι σπόροι, τα όσπρια και τα λαχανικά, διεγείρουν την παραγωγή αυτών των λιπαρών οξέων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη αφορούσε τη σίτιση ποντικών με τα κύρια λιπαρά οξέα όπου στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε συνεχές στρες. Χρησιμοποιώντας δοκιμασίες συμπεριφοράς, οι ποντικοί αξιολογήθηκαν για άγχος και καταθλιπτική συμπεριφορά, για απόκριση στο στρες, για γνωστικές ικανότητες και για κοινωνικότητα.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το άγχος που παρατηρείται σε μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί να επηρεάσει το έντερο, καθιστώντας το φράγμα μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου σώματος λιγότερο
αποτελεσματικό και διαρρεύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι τα αδιάλυτα σωματίδια της τροφής, τα βακτήρια και τα μικρόβια θα περάσουν μέσα από το διαρρηγμένο τοίχωμα του εντέρου στο αίμα και θα προκαλέσουν επίμονη φλεγμονή. Η θεραπεία με τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορεί επίσης να αντιστρέψει αυτή τη διαρροή, πρότεινε η ομάδα.

Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες ιδέες σε μηχανισμούς που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των βακτηρίων του εντέρου στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά καθώς και την υγεία του εντέρου. Η ανάπτυξη διαιτητικών θεραπειών που στοχεύουν αυτά τα βακτηρίδια θα είναι σημαντική για τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με
το άγχος, δήλωσαν οι ερευνητές του APC Microbiome και του Teagasc.

Ο μηχανισμός παραμένει μυστήριο

Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της διατροφής και της κατάθλιψης, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας διευκολύνουν την επίδρασή τους παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας δεν είχαν καμία επίδραση στην αύξηση του βάρους του σώματος που προκλήθηκε από το άγχος, συνεπώς, η κατανόηση του γιατί τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας επηρεάζουν μόνο ορισμένες επιδράσεις που προκαλούνται από το στρες, θα είναι σημαντική.

Ο καθηγητής John Cryan, ο αντίστοιχος συγγραφέας της έρευνας, σχολίασε:

Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου των βακτηρίων του εντέρου και των χημικών ουσιών που παράγουν στην ρύθμιση της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς. Ο ρόλος των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας σε αυτή τη
διαδικασία είναι μέχρι τώρα ελάχιστα κατανοητός. Θα είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστεί περαιτέρω κατά πόσο τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες στους ανθρώπους, ενώ η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή μας (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρια), πέρα από όλους τους υπόλοιπους λόγους υγείας, είναι πολύ σημαντική και για τη ψυχική μας ισορροπία!

Επιμέλεια μετάφραση: Ελέιντα Τζακολάρι

Βοηθός διαιτολόγου-διατροφολόγος