Ακόμα και χαμηλά επίπεδα καφεΐνης αν καταναλώνει μία έγκυος, αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννήσει μωρά με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού, σύμφωνα με μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμβουλεύει τις γυναίκες να μην πίνουν καφέ κατά την εγκυμοσύνη, καθώς ακόμα και μόνο ένας καφές την ημέρα φαίνεται να σχετίζεται με τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

 

Οι ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη δρα Βερένα Ζενγκπίελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σελγκρένσκα της Σουηδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης “BMC Medicine”, μελέτησαν περίπου 60.000 έγκυες γυναίκες και βρήκαν ότι το επίπεδο καφεΐνης που καταναλώνουν, συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος του μωρού. Η καφεΐνη προέρχεται κυρίως από τον καφέ, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως το τσάι και τα αναψυκτικά, καθώς επίσης το κακάο, η σοκολάτα και ορισμένα γλυκά.

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει κατά 27% έως 62% τον κίνδυνο γέννησης χαμηλού βάρους μωρού. Ένα μωρό που αναμένεται να γεννηθεί με μέσο βάρος 3,6 κιλών, υπολογίστηκε ότι χάνει 21 έως 28 γραμμάρια για κάθε 100 mg καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος μητέρα ημερησίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο για τις εγκύους την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης έως 300 mg, αλλά οι ειδικοί σε διάφορες χώρες συστήνουν στις εγκύους να μην πίνουν πάνω από 200 mg καφεΐνη την ημέρα (μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg καφεϊνης). Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ακόμα και αυτά τα όρια ίσως να μην είναι αρκετά χαμηλά, καθώς, όπως είπε η Βερένα Ζενγκπίελ, από το πρώτο κιόλας χιλιοστόγραμμο (mg) καφεΐνης αυξάνει έστω και οριακά ο κίνδυνος γέννησης μωρού με μειωμένο βάρος.

«Αν οι γυναίκες θέλουν να είναι προσεκτικές και να μην έχουν προβλήματα, πρέπει να προσπαθήσουν να κόψουν τελείως την καφεΐνη. Αλλιώς, ας μην πίνουν πάνω από 200 mg την ημέρα», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή, αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα υγείας, π.χ. δυσκολία ρύθμισης του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα τους ή αρχίζουν να μιλούν με καθυστέρηση. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους σε βάθος χρόνου για να δουν σε ποιό βαθμό τα εν λόγω παιδιά έχουν αναπτυξιακά προβλήματα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η καφεΐνη περνάει μέσω του πλακούντα από την μητέρα στο έμβρυο, όπως συμβαίνει με τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο. Όμως το έμβρυο δεν διαθέτει ακόμα τα κατάλληλα ένζυμα για να αδρανοποιήσει αποτελεσματικά την καφεΐνη.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr