Άλλη μια ευκαιρία για αναγέννηση, βελτίωση και περισσότερο ανθρωπισμο, πλέον στα 43 έτη μου…
Και τώρα βλέπω πιο καθαρά, πως όταν όταν ήμουν νέος πολλές φορές κυνηγούσα πράγματα που δεν είχαν σημασία…
Τι θα σου έλεγα αν είσαι στην ηλικία των 20-30 ετών;

1. Μην μαζεύεις πολλά και ακριβά πράγματα:
Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ο Elon Musk αποφάσισε να πουλήσει σχεδόν όλα τα υλικά του αντικείμενα. Είπε ότι τα υπάρχοντά του τον βάραιναν. “Με περισσιες έννοιες”, θα συμπλήρωνα. Η κατοχή πραγμάτων βλέπεις έχει ένα τίμημα. Οικονομικά, τα υπάρχοντα μας βαραίνουν με τη μορφή χρέους. Συναισθηματικά, μας βαραίνουν με τη μορφή προσκόλληση σε αυτά, ενώ είναι άψυχα. Τα πολλά λοιπόν μπορεί να βλάπτουν την ποιότητα της ζωής σου.
2. Αντ αυτού λοιπόν ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες:
Δημιούργησε αναμνήσεις που θα θυμάσαι. Πίστεψε με δεν θα θυμάσαι ποιο τηλέφωνο είχες πριν από 10 χρόνια αλλά σίγουρα θα θυμάσαι εκείνη την εκδρομή που έκανες και πέρασες τελεια. Ξοδέψε λοιπόν χρήματα σε πιο βαθιές και ουσιαστικές εμπειρίες.
3. Να θυμίζεις συχνά στον εαυτό σου ότι η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη:
Ο Steve Jobs είπε κάποτε ότι η γνώση του ότι όλα τελειώνουν κάποτε, ήταν το μεγαλύτερο εργαλείο που χρησιμοποίησε για να κάνει μεγάλες επιλογές στη ζωή του. Όλη η υπερηφάνεια και ο φόβος της αποτυχίας ξεθωριάζουν μπροστά στο.. Τέλος μας. Το να θυμάσαι ότι μια μέρα τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος δεν θα παίζει ρόλο, είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος να φιλτράρεις τα μη σημαντικά πράγματα στη ζωή από τα αληθινα. Θα είσαι πιο ανοιχτός στις εμπειρίες, που είναι και το νόημα της ζωής.
4. Επιτυχία ναι, αλλά όχι εις βάρος της ευτυχίας:
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία από ένα επιτυχημένο άτομο που δεν είναι ευτυχισμένο. Η ευτυχία δεν πρέπει να εξαρτάται από την επιτυχία. Η ευτυχία είναι μια εσωτερική επιλογή που οδηγεί στην εκπλήρωση, ανεξάρτητα από την επιτυχία ή την αποτυχία. Η ικανοποίηση είναι μια κατάσταση ύπαρξης. Η επιτυχία είναι απλώς ένα αποτέλεσμα… Μάθε από αυτό και προχώρα, έτερον εκάτερον.
5. Ακολούθησε τα όνειρά σου:
Το μεγαλύτερα πράγματα που θα μετανιώσεις μεγαλώνοντας είναι τα όνειρα που δεν ακολούθησες. Κανε αυτό που πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο, αφού αυτό είναι μια από τις πιο ισχυρές κινητήριες δυνάμεις στη ζωή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζείς τη ζωή κάποιου άλλου (π.χ. social media) και τελικά να είσαι πικραμένος γιατί νιώθεις ανεπαρκής.. Λίγος. Να είσαι τολμηρός και να παίρνεις ρίσκα. Όχι αχρείαστα ρίσκα, αλλά παραγωγικά. Ξεκινα! Άρχισε αυτή την επιχείρηση που πάντα ήθελες, παραιτήσου από τη δουλειά που μισείς, πες σε αυτό το κορίτσι/αγόρι ότι σου αρέσει. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της εμπειρίας, στο ξαναλέω.
6. Πέρασε χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα:
Ήρθαμε εδώ με βοήθεια, γαλουχηθηκαμε με φροντίδα και περίσσεια αγάπη, στοργή και ανιδιοτέλεια. Οποίος λέει ότι τα κατάφερε όλα μόνος του, λέει βλακειες. Δώσε όλη αυτή τη βοήθεια και αγάπη πίσω στους γονείς, συντρόφους και φίλους. Δεν θα είναι για πάντα εδώ. Καντο όχι σαν αγαθοεργια, αλλά γιατι αυτό θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η δουλειά μπορεί να περιμένει.
7. Η συνεχής αναβολή σου τρώει τη ζωη:
Ζούμε τη ζωή σαν να είμαστε πάντα εδώ. Αναβάλλουμε να πάμε εκείνο το ταξίδι, να γράψουμε εκείνο το βιβλίο ή να γραφτούμε στο γυμναστήριο. Μια συνειδητή συνήθεια που καλλιεργούν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι να έχουν προδιάθεση για δράση. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα που ΠΙΟ ΠΟΛΎ θές να κάνεις και να γίνε ανυπόμονος να τα κάνεις. Ζούμε λόγω συνθηκών στην εποχή της αναβολής… Νιώθεις καλά με αυτό;
8. Τρώγε υγιεινά:
Αλλιώς θα πέσει το σπίτι να με πλακώσει, ε; Το σώμα μας δεν έχει σχεδιαστεί για μια ζωή γεμάτη υπερβολές. Έτσι, είναι φυσικό να μας κατακλύζει η αφθονία ζάχαρης και λίπους γύρω μας και να κάνουμε εξαιρέσεις. Ως συνήθεια όμως, τρώγε υγιεινά, εξασκήσε βήμα βήμα αυτή τη συνήθεια. Από τις πιο σημαντικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις να τρώς λίγο πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι χορτάτος. Δύσκολο, αλλά γίνεται.
9. Μη βιάζεσαι:
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να γεμίσουν την ημέρα τους μέχρι το χείλος, ελπίζοντας να πετύχουν όσα περισσότερα μπορούν. Αλλά αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να νιώσεις ότι δίνεις το 1000% και πάλι… δεν τα καταφέρνεις… Η βιασύνη μας εμποδίζει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και δημιουργεί ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί. Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου. Είναι μια αργή ανάβαση. Κάνε ένα βήμα τη φορά και απολαύσε το. Το πρώτο, τα ενδιάμεσα και το τελευταίο βήμα είναι το ίδιο σημαντικά. Την ίδια απόσταση καλύπτουν.
10. Αν κάτι δεν βοηθάει ποτέ, είναι οι τύψεις και οι ενοχές. Διωχτες:
Η ζωή συγχωρεί. Μην ζείς με αγωνία μετανιώνοντας για τις πράξεις ή την αδράνεια σου στο παρελθόν. Κάθε νέα εβδομάδα είναι σαν μια άδεια σελίδα στην οποία μπορείς να γράψεις μια νέα ιστορία. Προχωρήσε από το χθες και κοιτάξτε μπροστά για το αύριο. Μάθε σήμερα από που ήρθες ώστε να επιλέξεις που θας πας αύριο και μη μένεις άλλο στο χθες. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα. Μπροστά σου είναι. Έχουν σχεδιαστεί για να προσθέσουν ζωή στα χρόνια σου κι όχι για να στα φάνε οι τύψεις και οι ενοχές.
Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!
Με αγαπη
Δημήτρης Πέτσιος