Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν συντελέσει σε μια ευρύτερη αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αν λάβει κανείς υπόψη και τις δύσκολες συνθήκες, το άγχος και το στρες λόγω της οικονομικής κρίση, τότε δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» μείγμα, με βασικό αποδέκτη την καρδιά και τα αγγεία μας .

Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί επίσης μια συνέπεια τόσο του στρες όσο και των συνηθειών διατροφής μας, που ολοένα και χειροτερεύουν. Αποτελεί δε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για καλύτερο έλεγχο αυτής, ξεκινώντας από τη διατροφή μας. Προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια νέα συστατικά τίθενται στη διάθεση των επιστημόνων υγείας και διατροφής, αλλά και του ίδιου του καταναλωτή. Από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι φυτικές στανόλες, με πολύ σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού.

Οι φυτικές στανόλες έχουν ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο τις καθιστά αναντικατάστατες στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Μοιάζουν σημαντικά, αποτελούν όπως λέμε χημικά ισοδύναμα, της χοληστερίνης. Σε αντίθεση όμως με τη χοληστερίνη, οι φυτικές στανόλες που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας δεν απορροφώνται σχεδόν καθόλου από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν κάποιος καταναλώσει τρόφιμο που περιέχει φυτικές στανόλες και παράλληλα μέσα στο ίδιο τρόφιμο η σε άλλα που καταναλώνονται υπάρχει χοληστερίνη, οι στανόλες αντικαθιστούν τη χοληστερίνη στα κύτταρα του εντέρου, με συνέπεια αυτή να μην απορροφάται από τον οργανισμό και να αποβάλλεται.

Οι μελέτες για τη δράση των φυτικών στανολών είχαν ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Από τότε έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα επιστημονικών μελετών οι οποίες καταδεικνύουν μια μείωση τόσο των επίπεδων ολικής όσο και LDL χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό και με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα, η EFSA (Επιτροπή για την Ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) γνωμοδότησε πρόσφατα ότι οι φυτικές στανόλες και τα τρόφιμα που τις περιέχουν αποδεδειγμένα συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης κατά 8 – 10 % στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Που μπορούμε να βρούμε τις φυτικές στανόλες;

Δυστυχώς αν και εξαιρετικής σημασίας συστατικά οι φυτικές στανόλες περιέχονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα από τα 2 γραμμάρια που χρειαζόμαστε ημερησίως για να μειώσουμε τη χοληστερίνη μόλις το 5 – 6 % μπορεί να προσφέρει ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο. Για το λόγο αυτό, σήμερα η βιομηχανία έχει προχωρήσει στον φυσικό εμπλουτισμό τροφών, κυρίως μαργαρινών και λευκού τυριού με φυτικές στανόλες. Η παρουσία μάλιστα ενός λευκού τυριού (όπως η φέτα), το οποίο περιέχει φυτικές στανόλες, αποτελεί για τους ειδικούς του χώρου της διατροφής αλλά πάνω από όλα για τους ίδιους τους ασθενείς ένα εξαιρετικό εργαλείο. Ένα μέσο για να κρατήσουμε γευστική, απολαυστική και πάνω από όλα ελληνική, μια διατροφή η οποία ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής