Βελτιώνουν τις διατροφικές συνήθειες τα καλά σχεδιασμένα μαθήματα μαγειρικής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία, συμπεριέλαβαν στην έρευνά τούς, τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής επί 4 έως 8 εβδομάδες στην κοινότητά τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των πολιτών.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι γονείς είχαν μάθει να καταρτίζουν προσεκτικά τον προϋπολογισμό της οικογενειακής διατροφής, ενώ είχαν συμμετάσχει σε μαθήματα για την διατροφική αξία των τροφίμων και τους υγιεινούς τρόπους παρασκευής του φαγητού.

Όπως έδειξαν τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς πριν και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, αυτά τούς είχαν βοηθήσει να νιώθουν σιγουριά όταν μαγείρευαν, προετοίμαζαν και δοκίμαζαν νέες συνταγές.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να δουν αν τα οφέλη αυτά μεταφράζονταν σε οφέλη στη διατροφή, καθώς και αν άντεχαν στον χρόνο.

Έτσι, επικοινώνησαν εκ νέου με τους εθελοντές τους έναν χρόνο αργότερα. Οι 44 από αυτούς συμφώνησαν να απαντήσουν στα νέα τους ερωτήματα, τα οποία και έδειξαν ότι εξακολουθούν να μαγειρεύουν με σιγουριά.

Επιπλέον, έτρωγαν πλέον πολύ σπανιότερα εκτός σπιτιού απ’ ό,τι πριν αρχίσουν τα μαθήματα, ενώ φρούτα και λαχανικά βρίσκονταν πλέον καθημερινά στο τραπέζι τους, όταν πριν από την έναρξη των μαθημάτων τα κατανάλωναν λίγες φορές την εβδομάδα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντα Γκαρσία εκτίμησε πως τα μαθήματα μαγειρικής μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή μας με θετικό τρόπο και ότι πιθανώς αποτελούν έναν καλό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

 

www.medicalnews.gr