Αλήθεια, γιατί να τα στερηθείτε; Με έξυπνους συνδυασμούς και τακτικές, μπορείτε να τα ευχαριστηθείτε εξίσου χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας!

Μαγειρίτσα

Σύμφωνα με την παράδοση η μαγειρίτσα αποτελεί ένα ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στη κρεατοφαγία του Πάσχα. Στο τραπέζι θα ήταν καλό να περιοριστείτε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και να τη συνοδέψετε μόνο με σαλάτα ή και ψωμί. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Μια εναλλακτική και εξίσου νόστιμη αλλά πιο υγιεινή και light εκδοχή της είναι να δοκιμάσετε την χορτοφαγική εκδοχή της, με μανιτάρια. Επίσης μπορείτε να αφαιρέσετε μερικούς ή όλους τους κρόκους των αυγών και να την εμπλουτίσετε με περισσότερα λαχανικά.

Κατσικάκι vs αρνί

Το αρνί είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο γνωρίζουμε ότι  συνδέεται ισχυρά με καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης το αρνί έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα. Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες.

Παρ’ όλα αυτά αν σας αρέσει περισσότερο το αρνί μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώσετε μπούτι καθώς είναι το πιο άπαχο μέρος του αρνιού. Επίσης το αρνί αποτελεί καταλληλότερη επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πίεση τους, καθώς περιέχει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο από το κατσίκι. Επιπλέον το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα.

Αντιθέτως το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και περιεκτικότητα σε λίπος. Τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες. Το κατσίκι επίσης, αποτελεί καλή πηγή του συνενζύμου Q10, L- καρνιτίνης, και CLA, συστατικά όπου βοηθάνε έμμεσα στην καλύτερη διαχείριση του λίπους του οργανισμού μας.

Η καλύτερη διαιτητική επιλογή είναι να ψήσετε κατσικάκι στο φούρνο, παρά αρνί.  Σε κάθε περίπτωση όμως όποιο από τα δύο και αν επιλέξετε βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας ( 4-5 σπιρτόκουτα), αφαιρέστε το ορατό λίπος και αποφύγετε το τσιμπολόγημα όρθιοι πάνω από τη σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης αποφύγετε να καταναλώσετε την πέτσα καθώς περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο.

Εφόσον πλέον έχετε κατασταλάξει στο αν θα καταναλώσετε μόνο κατσικάκι ή αρνί εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τελείως να καταναλώσετε κάτι από τα υπόλοιπα κρεατικά που θα υπάρχουν στο τραπέζι όπως το συκώτι, τα εντόσθια και το κοκορέτσι, καθώς είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε περιοριστείτε στο να φάτε μόνο μια μπουκιά.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αυτές τις μέρες προτιμάμε να καταναλώσουμε τρόφιμα τα οποία δεν τα έχουμε καθημερινά στο διαιτολόγιο μας. Για το λόγο αυτό αν πιστεύεται ότι το έχετε παρακάνει με τα κρεατικά της ημέρας αποφύγετε να καταναλώσετε και αυγά. Αρκεστείτε απλά στο έθιμο και τσουγκρίστε τα.

Το πασχαλινό τσουρέκι

Αποτελεί επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 286 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 mg χοληστερίνης. Παρ΄όλα αυτά γιατί είναι το κύριο γλύκισμα του Πάσχα μπορείτε να καταναλώσετε μια λεπτή φέτα από τσουρέκι και να αποφύγετε να καταναλώσετε κάποιο άλλο γλύκισμα.

Πίτες

Πολλές φορές στο Πασχαλινό τραπέζι συνηθίζεται να σερβίρονται και πίτες. Καθώς όμως υπάρχουν ήδη πολλά τρόφιμα πλούσια σε λίπος καλό θα ήταν να αποφύγουμε αυτή την συνήθεια. Παρ΄όλα αυτά εάν θέλετε να τις συμπεριλάβετε προτιμήστε σε κάθε περίπτωση να τις φτιάξετε οι ίδιοι. Ένας καλός τρόπος να μειώσετε την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά και χοληστερόλη είναι κατά την παρασκευή τους να αποφύγετε την προσθήκη αυγών και να αντικαταστήσετε τα πολύ λιπαρά τυριά με κάποιο άπαχο (ανθότυρο) ή με γιαούρτι. Επίσης μια πολύ καλή επιλογή θα ήταν να φτιάξετε πίτες με λαχανικά αντί τυρί, όπως είναι τα χόρτα.

Επιλογή τυριών

Για την πιατέλα τυριών στο Πασχαλινό τραπέζι επιλέξτε να προσθέσετε κάποιο τυρί με μειωμένα λιπαρά και χαμηλό σε θερμίδες. Παρακάτω δίνονται κατά αύξουσα σειρά σε θερμίδες κάποιες επιλογές που θα μπορούσε να περιέχει η πιατέλα σας. Οι επιλογές τυριών που βρίσκονται προς το τέλος συνίσταται είτε να μην συμπεριληφθούν είτε να τις προτιμήσετε σε μικρότερες ποσότητες.

·        Μυζήθρα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 46, Πρωτεΐνη: 4,3 gr., Λιπαρά: 2,7 gr., Ασβέστιο: 162 mg

·        Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg

·        Τελεμές Μακεδονίας: Θερμίδες: 77, Πρωτεΐνη: 4,5 gr., Λιπαρά: 6,5 gr., Ασβέστιο: 76 mg

·        Φέτα Ηπείρου: Θερμίδες: 78, Πρωτεΐνη: 5,4 gr., Λιπαρά: 6,3 gr., Ασβέστιο: 141 mg

·        Κεφαλοτύρι  Ηπείρου: Θερμίδες: 81, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 5,5 gr., Ασβέστιο: 309 mg

·        Μοτσαρέλα: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 6,6 gr., Λιπαρά: 6,7 gr., Ασβέστιο: 152 mg

·        Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg.

·        Ροκφόρ: Θερμίδες: 111, Πρωτεΐνη: 6,5 gr., Λιπαρά: 9,2 gr., Ασβέστιο: 198 mg

·        Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg

·        Παρμεζάνα: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 10,7 gr., Λιπαρά: 7,7 gr., Ασβέστιο: 355 mg

·        Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg

·        Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg

Κάνοντας λοιπόν σωστές επιλογές και με μέτρο, προσπαθήστε απλά να μην… μετανιώσετε απο το πολύ φαγητό και τη δυσπεψία που μπορεί ένα μεγάλο γεύμα να σας προκαλέσει και … Καλό Πάσχα!

Βαρσαμα Παναγιωτα 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγές: mednutrition.gr, medicalnews.gr, nutrimed.gr