Ένας συνδυασμός οκτώ προβιοτικών στελεχών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των μετρήσεων της καρδιομεταβολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της  ινσουλινοαντίστασης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Δεδομένα από μια μελέτη με διαβητικούς τύπου 2 αποκάλυψαν ότι έξι μήνες χορήγησης προβιοτικών συμπληρωμάτων οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Η μελέτη διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία και λέγεται ότι είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για τη μελέτη προβιοτικών σε διαβητικούς στην περιοχή τους. “Η παρούσα μελέτη είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες ελεγχόμενες δοκιμές για να αποδείξουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών συμπληρωμάτων στη βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2”, γράφουν οι ερευνητές της Clinical Nutrition.

“Τα ευρήματα από τη μελέτη προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες που θα διευρύνουν την τρέχουσα κατανόηση μας για το πώς λειτουργούν τα προβιοτικά συμπληρώματα στον διαβητικό πληθυσμό “, κατέγραψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick (Ηνωμένο Βασίλειο), το Πανεπιστήμιο King Saud (Σαουδική Αραβία) και το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent (Ηνωμένο Βασίλειο).

“Τα ευρήματα επίσης ρίχνουν φως στις προκλήσεις της διεξαγωγής κλινικών δοκιμών σε αυτή την περιοχή του κόσμου, όπου τέτοιες μελέτες που προσφέρουν υψηλά επίπεδα αποδεικτικών στοιχείων εξακολουθούν να εξελίσσονται και θα απαιτούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού. Εντούτοις, αυτή η μελέτη συνιστά τη χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων ως συμπληρωματική θεραπεία σε άτομα με T2DM (σακχαρώδη  διαβήτη  τύπου 2).”

 

Υποσχόμενα αποτελέσματα

Σχολιάζοντας ανεξάρτητα από τα ευρήματα της μελέτης, η επιστημονική επιτροπή του IPA αναφέρει ότι η μελέτη ταιριάζει σε ένα αυξανόμενο σύνολο τεκμηρίων που δείχνει ότι επιλεγμένα προβιοτικά στελέχη και συνδυασμοί στελεχών μπορεί να επηρεάσουν επωφελώς τους παράγοντες που σχηματίζουν συλλογικά το μεταβολικό σύνδρομο.

“Η μελέτη είναι, με 96 συμμετέχοντες, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες στον τομέα αυτό. Αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως αναγνωρίζουν οι συγγραφείς, υπήρξε υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης από την προβλεπόμενη”, δήλωσε η επιτροπή IPA. «Επίσης, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων στη γραμμή βάσης είναι ατυχείς, αλλά δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν».

“Είναι ατυχές το γεγονός ότι το προϊόν δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Τα στελέχη και η δόση αναφέρονται. Ωστόσο, οι συγγραφείς, και στην πραγματικότητα ο κατασκευαστής, δεν αναφέρουν την αναλογία τους. Με οκτώ στελέχη στο προϊόν, αυτό είναι σχετικό για να το γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τίποτα στα αποτελέσματα.»

“Τα αποτελέσματα παραμένουν πολύ ενθαρρυντικά”, κατέληξε η επιστημονική επιτροπή του IPA.

Λεπτομέρειες μελέτης

Η τυχαία, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή περιελάμβανε 30 διαβητικούς στους οποίους τυχαία ανατέθηκε να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε το προβιοτικό πολλαπλών στελεχών (συνολική ημερήσια δόση πέντε εκατομμυρίων CFU) για έξι μήνες. Η μελέτη χρησιμοποίησε το προϊόν Ecologic Barrier του Winciove, το οποίο περιέχει Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus salivarius W24, Lactococcus lactis W19 και L. lactis W58.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προβιοτική ομάδα αναγνώρισε σημαντικές μειώσεις στη γλυκόζη (38%), στην ινσουλίνη (38%) και στην ινσουλινοαντίσταση (64%) (η αξιολόγηση μοντέλου της ομοιόστασης για την αντίσταση στην ινσουλίνη).

Τα λιπίδια του αίματος βελτιώθηκαν επίσης, ενώ τα τριγλυκερίδια και η συνολική χοληστερόλη μειώθηκαν κατά 48% και 19% αντίστοιχα. Η συνολική αναλογία της  HDL- χοληστερόλης μειώθηκε επίσης μέσα σε έξι μήνες κατά 19% .

Μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής βρέθηκαν για τον TNF-alpha (67%), την ιντερλευκίνη-6 (77%) και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (53%).

Παρά τις βελτιώσεις αυτές σε σύγκριση με τη βασική γραμμή, η μοναδική στατιστικά σημαντική μείωση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ήταν για την αξιολόγηση μοντέλου της ομοιόστασης για την ινσουλινοαντίσταση  , το οποίο μειώθηκε κατά ένα “κλινικά σημαντικό” ποσοστό 64,2%.

“Καθώς η αξιολόγηση μοντέλου της ομοιόστασης για την ινσουλινοαντίσταση συνδέεται στενά με τους περισσότερους μετρημένους καρδιομεταβολικούς δείκτες, η κλινικά σημαντική βελτίωση προτείνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα προσδίδουν ευεργετικά αποτελέσματα όταν καταναλώνονται από τον πληθυσμό με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ», γράφουν οι ερευνητές.

“Οι κλινικές δοκιμές για τα προβιοτικά συμπληρώματα στον Αραβικό πληθυσμό με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ προηγουμένως. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το μικροβιοκτόνο του εντέρου επηρεάζεται ιδιαίτερα όχι μόνο από την κατάσταση της υγείας του ατόμου, αλλά περισσότερο από τη γεωγραφία και την εθνικότητα. Επομένως, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης προσθέτουν αξία στην τρέχουσα βιβλιογραφία όσον αφορά τις έθνο-εξαρτώμενες επιδράσεις των προβιοτικών συμπληρωμάτων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ “, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)31351-7/fulltext

Επιμέλεια: Ελέιντα Τζακολάρι

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος